Butlletí 4- Octubre 2014-febrer 2015
Augmenta la recollida selectiva als municipis de la Mancomunitat
Aquest any 2014 ha augmentat lleugerament la recollida de residus als municipis de la Mancomunitat. Cal destacar una pujada de gairebé un 5% en la recollida selectiva de vidre i la pujada de més d'un 6% en la recollida selectiva d'envasos lleugers. D'altra banda ha disminuït un 2,80% la recollida de matèria orgànica i ha augmentat lleugerament la quantitat recollida de rebuig. La recollida selectiva de paper/cartró s'ha mantingut estable.
També ha augmentat més d'un 5% la recollida selectiva de residus a les deixalleries fixes de Sant Joan de Vilatorrada, Súria i Sant Salvador de Guardiola, tot i haver disminuït un 20% les entrades d'usuaris. Les entrades de residus a les deixalleries mòbils de Sant Joan, Súria, Sant Salvador de Guardiola i Callús s'han mantingut forçaestables, augmentant aproximadament un 3%.
La MIC ja ha distribuït el nou Calendari de la Closcaneta
El calendari de la Closcaneta per a aquest any 2015 ha estat distribuït a les llars dels municipis de Súria, Sant Joan de Vilatorrada, Callús, Castellnou de Bages i Sant Martí de Torroella amb un recull de jocs sobre reciclatge, recollida selectiva, estalvi energètic, mobilitat, civisme i sostenibilitat, entre d'altres temes.
Són jocs clàssics com les set diferències, un trencaclosques, mots encreuats o una sopa de lletres i altres propostes com un test per reduir el consum d'energia, receptes per evitar el malbaratament alimentari i informació sobre les propietats de diferents plantes medicinals.
L'objectiu del calendari de la Closcaneta és estendre la sensibilització pels temes mediambientals de forma lúdica i interactiva a la població.
La publicació ha estat dissenyada per la Mancomunitat Intermunicipal del Cardener i ha comptat amb la col·laboració de Diputació de Barcelona.
Aquest calendari es va iniciar l'any 1997 per iniciativa de l'Ajuntament de Súria i posteriorment, la seva distribució es va estendre als altres municipis esmentats.
Comença la campanya 'Sóc responsable' per identificar i esterilitzar animals de companyia
Aquesta campanya és promoguda per la Fundació FAADA (Fundació per a l'Assessorament i Acció en Defensa dels Animals) i té com a objectius principals els següents:
- Informar de l'obligació legal d'identificar els animals, amb el microxip i la xapa corresponents, i registrar-los al cens municipal.
- Conscienciar sobre els avantatges d'esterilitzar els animals, ja que controlar la natalitat evita no només problemes de salut i comportament, sinó que contribueix a evitar la superpoblació i els abandonaments.
- Evitar el perill i el patiment al qual són sotmesos els animals abandonats.
- Evitar recollides i acollides d'animals perduts i abandonats per ajudar a optimitzar els recursos de l'administració pública i les protectores privades.
Els centres veterinaris dels municipis de la Mancomunitat adherits a la campanya són:
Sant Joan de Vilatorrada
Animalia
Carrer del Pont, 40
Tel.: 938 764 410
Fures: No
Centre Veterinari Veter 7
Carrer Major, 7
Tel.: 938 764 768
Fures: Sí
Súria
La Mascota Centre Veterinari
Carrer d'Ernest Solvay, 4
Tel.: 938 682 305 / 629 152 115
Fures: Sí
Sant Salvador de Guardiola
Clínica Veterinària Petjades
Carrer Josep Pesarrodona, 7
Tel.: 938 354 340
Fures: Sí
Santpedor
Vida Animal Clínica Veterinària
Carrer Timbaler del Bruc, 2
Tel.: 644 209 616
Fures: Sí
El passat mes de febrer es van portar a terme una sèrie d'enquestes a la població per a la valoració dels serveis de neteja viària i recollida de residus
Les enquestes es van realitzar per a obtenir la valoració de la població sobre els serveis de neteja viària i recollida de residus.
En l'apartat de recollida de residus es van realitzar enquestes a les poblacions de Sant Joan de Vilatorrada, Súria, Callús i Sant Salvador de Guardiola. Un cop analitzats els resultats, la nota global d'aquest servei és d'aproximadament un 7 sobre 10. Els aspectes més destacats dels resultats d'aquest apartat, són la predisposició de la població a augmentar el reciclatge si a totes les àrees de contenidors hi hagués tots els contenidors de recollida selectiva (61,22%) i la poca acceptació del sistema de recollida Porta a Porta (74,83%)
Les enquestes a la població sobre neteja viària es van realitzar als municipis de Sant Joan de Vilatorrada, Súria i Callús, ja que són els municipis on la Mancomunitat presta aquest servei. La nota global mitjana que els ciutadans van donar a aquest servei és de més d'un 6,5. Els resultats indiquen que una de les principals preocupacions sobre la neteja viària són els excrements dels gossos i l'abandonament de residus voluminosos a la via pública.
Sant Salvador de Guardiola portarà a terme la campanya d'educació ambiental 'Aturem els invasors, posem-los al seu lloc'
Aquest any 2015, l'Ajuntament de Sant Salvador de Guardiola engegarà la campanya "Aturem els invasors, posem-los al seu lloc" que persegueix els objectius següents:
- Millorar la recollida selectiva de residus, en especial la fracció vegetal i els voluminosos.
- Incrementar l'ús de les deixalleries fixa i mòbil i el servei gratuït de recollida d'aquestes fraccions.
- Augmentar les bones pràctiques en la recollida selectiva de residus
- Aconseguir la màxima implicació de la ciutadania i canviar els mals hàbits.
Entre les actuacions que es portaran a terme s'hi inclou el lliurament d'una carta informativa i un calendari a tota la població, la possibilitat d'aconseguir un 20% de descompte en la taxa d'escombraries municipal i la possibilitat d'aconseguir fins a 25€ en vals de descompte per a utilitzar en el comerç local. Així mateix, s'ha realitzat una pancarta amb ànim itinerant per recordar la importància dels objectius de la campanya i plafons recordatoris en les àrees de contenidors més conflictives.
Sant Joan s'adhereix a l'Associació de Propietaris Forestals de Boscos del Bages Nord
L'Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada s'ha adherit a l'Associació de Propietaris Forestals de Boscos del Bages Nord formada per la Diputació de Barcelona i ens municipals i propietaris forestals dels municipis de Callús, Castellnou de Bages, Navàs, Sant Joan de Vilatorrada, Santpedor i Súria. Anteriorment, l'Ajuntament en formava part al ser un dels ens municipals del territori d'abast d'aquesta, però a partir d'ara es podrà beneficar dels avantatges de formar-hi part com a propietari forestal.
L'objectiu principal d'aquesta adhesió és tenir la possibilitat de poder gestionar els terrenys forestals de la seva titularitat a través de les actuacions que es fan des de l'Associació de Propietaris Forestals de Boscos del Bages Nord.
A més, des de l'Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada es pretén fomentar la gestió forestal sostenible amb l'adhesió a l'Associació d'altres propietaris forestals del municipi que vulguin gestionar els seus terrenys forestals. És per això que s'està intentant contactar amb diferents propietaris forestals per donar-los a conèixer l'Associació de Propietaris Forestals de Boscos del Bages Nord.
Súria avança en l'execució d'actuacions del Pla d'Acció per l'Energia Sostenible
El Pla d'Acció per l'Energia Sostenible (PAES) de Súria proposa una vuitantena d'accions per tal de reduir les emissions de CO2 de l'any 2020 en més d'un 20% respecte de l'any 2005. Aquestes accions es plantegen pels edificis i vehicles municipals, l'enllumenat públic, la producció local d'energia, el transport públic i privat, els edificis residencials i el sector comercial, entre d'altres àmbits.
Aquest document va ser aprovat el passat mes de setembre i des del Consistori s'ha anat treballant en l'execució de diferents actuacions per tal d'assolir la reducció d'emissions fixada. Algunes de les actuacions iniciades durant l'any 2014 han estat les següents:
- Implantació de mesures d'estalvi energètic al pavelló d'esports, arran del projecte Euronet 50/50 màx, que s'està portant a terme en aquest equipament.
- Disminució de la potència contractada en edificis municipals.
- Certificats d'eficiència energètica de la Casa de la Vila i del pavelló d'esports amb una qualificació energètica C.
- Redacció del projecte d'una Xarxa de calor amb biomassa per als equipaments municipals.
- Difusió d'iniciatives de cotxe compartit.
- Xerrada sobre consells d'estalvi i eficiència energètica a llars i comerços.
- Auditories energètiques a llars i comerços.
Així mateix, des de l'Ajuntament de Súria s'han distribuït una vintena de compostadors domèstics a la població per tal de fomentar el compostatge casolà. Els compostadors han estat una aportació de la Mancomunitat Intermunicipal del Cardener per difondre aquesta pràctica d'elaboració d'adob natural amb restes de matèria orgànica de la cuina i del jardí. A més del compostador, també s'ha facilitat una guia d'autocompostatge per poder usar correctament l'aparell.
Aquesta iniciativa, que ha comptat amb la col·laboració de l'Àrea de Medi Ambient de l'Ajuntament de Súria, el Consell de Medi Ambient i la Diputació de Barcelona, també està inclosa dins de les actuacions previstes en el Pla d'Acció d'Energia Sostenible (PAES).
Callús celebra un Taller de Cuina d'Aprofitament
El dilluns dia 24 de novembre, i en el marc de la Setmana Europea de Prevenció de Residus, es va realitzar a Callús un taller de Cuina d'Aprofitament, on les participants van aprendre a aprofitar el menjar que ens sobra i on es van donar consells útils i informació general sobre com evitar el malbaratament durant la compra, l'emmagatzematge i la cocció dels aliments.
El malbaratament alimentari es dóna quan desaprofitem i llencem aliments que encara tenen valor nutritiu. El malbaratament es refereix tant a les restes de menjars cuinats que llencem com al que se'ns fa malbé o caduca a la nevera i al rebost, i que llencem perquè no ho hem pogut consumir.
A Catalunya es llencen més de 260.000 tones d'aliments a l'any que serien aprofitables. El 58% d'aquest malbaratament es produeix a les llars. Per tant, cada any es malbaraten 34,9 kg per habitant, que equival a 112 € per persona i any.