Butlletí 5- Març-juny 2015

La pàgina web de la MIC publica receptes contra el malbaratament alimentari


Aprofitar al màxim els aliments que habitualment consumim és la millor forma de disminuir el malbaratament alimentari, que a Catalunya s'estima que és de 34,9 kg d'aliments per persona i any.

Al següent enllaç dins la pàgina web de la Mancomunitat (Malbaratament) s'hi poden trobar receptes d'aprofitament d'entrants, primers plats, segons plats i postres. Us en deixem un exemple i us animem a provar-les!

Tomàquets farcits d'arròs i verdures

  • Ingredients per a: 4 persones
  • Temps de preparació: 20 minuts
  • Temps de cocció: de 15 a 20 minuts

Aprofitaments:

  • 150 gr de restes d'arròs cuit
  • 100 gr de restes de verdures cuites tallades petites

Altres ingredients:

  • 4 tomàquets grans
  • 3 cullerades de salsa pesto

Preparació:

  1. Preescalfa el forn a 200ºC
  2. Talla la part superior de cada tomàquet i reserva-la. Buida l'interior dels tomàquets amb una cullera, deixant un 1 cm de gruix a l'entorn de la pell del tomàquet.
  3. Barreja l'arròs amb les verdures i la salsa pesto, amaneix al gust i posa-ho dins dels tomàquets. Tapa els tomàquets amb la seva part superior i col·loca'ls en un safata apta pel forn.
  4. Cou els tomàquets durant 15-20 minuts fins que estiguin tendres.

Font: http://www.lovefoodhatewaste.com

A continuació us deixem també un recull d'enllaços on podreu trobar moltes més receptes i idees per evitar llençar aliments que encara es poden aprofitar:

La MIC s'ha adherit a la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat


La Mancomunitat Intermunicipal del Cardener s'ha adherit a la Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat, una associació de municipis compromesos amb el medi ambient per avançar cap a un desenvolupament sostenible.

La Xarxa constitueix una plataforma de cooperació, intercanvi i treball en xarxa, on els municipis troben un marc adequat per discutir els seus problemes, les seves inquietuds, les seves necessitats i experiències, i per promoure i dur a terme projectes d'interès comú.

La incorporació de la Mancomunitat com a membre de la Xarxa es va aprovar en la 15a Assemblea general que es va celebrar el passat 11 de març a Barcelona.

Per a més informació: Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat

La Mancomunitat del Cardener cedeix la màquina de retirar xiclets a l'Ajuntament de Castellnou de Bages


Una solució senzilla, econòmica i ecològica per tots els Ajuntaments que la sol·licitin.

La Mancomunitat Intermunicipal del Cardener té diversos recursos a disposició dels Ajuntaments a banda dels serveis a "la carta" que presta per aquests. La última incorporació ha estat una màquina per eliminar els xiclets de la via pública.

Els xiclets representen un problema a les places, parcs, voreres, etc... i en general a tota la via pública pavimentada, ja que queden enganxats i amb el temps deixen taques negres infiltrades al paviment.

Des de la Mancomunitat s'ha intentat donar solució a aquest problema comprant una màquina per treure xiclets, la qual es cedeix als ajuntaments membres que la sol·licitin, a canvi d'un preu mòdic pel desgast i manteniment d'aquesta i del cos del producte liquat utilitzat per al seu funcionament.

Beneficis del reciclatge d'envasos


En general, els diferents tipus de recollida selectiva que tenim al nostre abast ens aporten una gran quantitat de beneficis.

La recollida i reciclatge d'envasos suposa un important estalvi de matèries primeres que s'han d'extreure de la natura, així com una important reducció de la contaminació de l'aigua i l'aire. Recollir envasos lleugers també permet estalviar energia. Per posar un exemple, una tona d'envasos de plàstic o dues tones de tetrabrics suposa l'estalvi d'una tona de petroli.

Val a dir que són molts els usuaris que creuen que qualsevol tipus d'objecte de plàstic hi té cabuda, i deixen tot tipus de voluminosos al costat o sobre dels contenidors d'envasos, provocant un problema d'impropis i abandonament d'objectes a la via pública.

Els residus més comuns que no pertanyen a la recollida selectiva d'envasos són: joguines, esprais plens, pots metàl·lics de pintures o productes químics o productes mèdics, pneumàtics, petits electrodomèstics i productes d'informàtica que contenen tinta.

A continuació es mostra una taula amb els objectes que es poden llençar així com alguns d'aquests residus i objectes voluminosos deixats als contenidors i captats per l'Agent Cívic de la Mancomunitat Intermunicipal del Cardener.

Sant Joan de Vilatorrada inaugura 3 circuits inclusius per diferents espais naturals del municipi


Després de la Fira Discat s'adapten 3 itineraris aptes per a persones amb tot tipus de discapacitat. Una actuació que complementa les "Rutes d'aigua i secà" i la ruta "Florenci Codina".

L'Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada, en col·laboració amb la Diputació de Barcelona, ha adaptat i senyalitzat 3 circuits pel medi natural per tal que siguin aptes per a públics de totes les edats i forma física així com també per a persones amb tot tipus de discapacitat, incloses les persones amb mobilitat reduïda.

L'actuació s'ha realitzat en el marc dels circuits "Sumant capacitats" de la Fundació Itinerarium, representada públicament per l'Anna Vives, amb l'objectiu de treballar conjuntament per la defensa de la inclusió de les persones amb discapacitats.

D'altra banda, i per anar complementant la xarxa de camins o itineraris al terme de Sant Joan de Vilatorrada, s'han senyalitzat les "Rutes d'aigua i secà" amb dos plafons informatius de les 7 rutes habilitades, situats a Cal Gallifa (davant la Biblioteca) i al Mas Llobet, i s'han senyalitzat de nou les estaques identificatives dels punts d'educació ambiental de l'itinerari "Florenci Codina", per tal que tant la comunitat educativa com tota la població pugui realitzar-les i gaudir d'aquests passejos agradables i reconfortants.

Èxit en el primer any de la Campanya de Promoció de la Deixalleria


Després de la implantació d'una novedosa campanya, l'Ajuntament de Súria en valora el resultat, obtenint més d'una cinquantena de participants i 1.200 € invertits en la promoció del comerç local.

A finals de l'any 2013, l'Ajuntament de Súria posà en funcionament una iniciativa per promocionar l'ús de la deixalleria fixa i mòbil del municipi, amb l'objectiu no tant sols d'augmentar el reciclatge sinó també de premiar el civisme i corresponsabilitat envers la sostenibilitat. L'incentiu es va concretar en vals per valor de màxim 25 € els quals es podien utilitzar a tots els comerços de la Unió de Botiguers de Súria, una forma de reinvertir els esforços en la promoció comercial i revertir, per doble banda, en l'economia local.

Enguany ja s'ha iniciat la campanya per l'any 2015, amb molt bona acceptació. Per participar-hi, els vilatans i vilatanes tan sols han d'anar a buscar la targeta d'usuari a l'Ajuntament, en la qual s'anoten tots els punts corresponents als residus aportats. Un cop emplenada amb la puntuació requerida (15 o 25 punts), se substitueix pels vals de descompte pertinents, que seran acceptats als comerços com a moneda local.

Aquesta campanya difícilment s'hagués pogut dur a terme amb l'èxit obtingut sense la participació de l'Associació de Botiguers de Súria, un intermediari clau entre l'Ajuntament i els principals actors de la campanya: els comerços locals.

Callús celebra la Junta d'Hortolans dels Horts Municipals 'Les Aubes'


El dimarts 13 d'abril es va celebrar la Junta anual dels hortolans dels horts municipals de Callús, en la qual es va elegir la nova Junta que vetllarà pel bon funcionament dels horts, i es va acordar tornar a introduir el sistema de llistes per al control del reg i realitzar dos reductors de velocitat als camins dels entorns dels horts per tal de disminuir la velocitat de circulació dels vehicles en aquesta zona. També es va acordar esbrossar els entorns dels horts per tal de mantenir l'espai més net.

Per part de l'Ajuntament es va posar al corrent als hortolans sobre les actuacions de manteniment de la bomba i les aixetes de reg, així com també del consum d'aigua que hi ha hagut al llarg de l'any, que es repercuteix en la taxa que cada hortolà paga anualment. També es va informar sobre la nova situació de l'aigua de reg amb la construcció del camp de futbol de gespa artificial i el control dels impagats de la taxa municipal.

La finca municipal "Les Aubes" de Callús està destinada al conreu de la terra per famílies del municipi de Callús. La finca està dividida en 67 parcel·les que poden disposar de caseta on dipositar les eines de conreu i productes agrícoles, i que estan dotades del cabal d'aigua necessari per a l'activitat agrícola. L'ús de les parcel·les és exclusivament agrícola amb destí de consum familiar, admetent-se com a única excepció el conreu de plantes de jardineria, sol o bé complementari a l'agrícola, però no el de cria de qualsevol espècie de bestiar.

Per a poder obtenir la cessió d'una parcel·la cal estar empadronat al municipi i demanar-la a través d'una instància a l'Ajuntament.

Sant Salvador de Guardiola continua treballant per donar compliment al seu Pla d'Acció per l'Energia Sostenible


Sant Salvador de Guardiola continua treballant per reduir les emissions de CO2 per l'any 2020 en un 24,83% respecte l'any 2005, mitjançant les accions que s'estableixen en el seu Pla d'Acció per l'Energia Sostenible (PAES).

Aquestes accions es plantegen per diferents àmbits d'actuació: equipaments i serveis, transport, producció local d'energia, planejament, adquisició pública de béns i serveis, participació ciutadana i altres que inclou residus i aigua.

Algunes de les actuacions que s'han dut a terme durant l'últim any, i que han de permetre assolir la reducció d'emissions fixada, han estat les següents:

  • Millorar l'eficiència energètica de la il·luminació dels equipaments municipals.
  • Millorar l'aïllament dels espais i dels tancaments dels edificis municipals.
  • Millorar l'eficiència energètica de la climatització dels equipaments.
  • Canviar làmpades a tecnologia LED en l'enllumenat públic.
  • Xerrada sobre consells d'estalvi i eficiència energètica a llars i comerços.
  • Auditories energètiques a llars i comerços.
  • Desenvolupar campanyes de comunicació ciutadana en matèria d'estalvi energètic, estalvi d'aigua i prevenció i recollida selectiva de residus.

Actualment s'ha iniciat la comptabilitat energètica dels equipaments municipals, que ha de permetre conèixer els consums energètics dels diferents equipaments municipals i així poder veure els possibles desajustos i poder actuar en conseqüència. En aquest sentit, es podran detectar aquells equipaments municipals que consumeixen més del previst i es podran plantejar possibles actuacions per reduir-ne el consum energètic.

Darrera actualització: 17.09.2019 | 10:11
Darrera actualització: 17.09.2019 | 10:11