Butlletí 7- Desembre 2015-maig 2016
La MIC incorpora un tècnic AODL en desenvolupament turístic responsable
A finals de novembre, la Mancomunitat Intermunicipal del Cardener va incorporar un tècnic AODL en desenvolupament turístic responsable per tal de portar a terme projectes que dinamitzin les economies locals.
Els Agents d'Ocupació i Desenvolupament Local (AODL) són personal tècnic que treballen en projectes de desenvolupament local amb l'objectiu de dinamitzar, promoure i executar programes i mesures que afavoreixin la promoció econòmica en el seu territori d'actuació, cercant un creixement econòmic sostenible generador d'ocupació.
Les actuacions previstes en el pla de treball es centraran especialment en l'àmbit turístic i es portaran a terme en els municipis de Sant Joan de Vilatorrada, Sant Salvador de Guardiola i Súria.
Aquest programa està subvencionat pel Servei d'Ocupació de Catalunya en el marc dels Programes de suport al desenvolupament local i cofinançades pel Ministerio de Empleo y Seguridad Social-Servei Públic d'Ocupació Estatal.
La Mancomunitat participa en la jornada
Prop d'un centenar de tècnics municipals i empresaris del sector de la gestió de residus van participar a la jornada, organitzada per la Diputació de Barcelona i la Fundació Fòrum Ambiental, que va tenir lloc a Barcelona el passat dia 19 de novembre de 2015.
La inauguració va anar a càrrec del Diputat d'Espais Naturals i Medi Ambient de la Diputació de Barcelona i del director de la Fundació Fòrum Ambiental.
Acte seguit, i com a cos central de la jornada, la Mancomunitat Intermunicipal del Cardener compartí espai de debat en la taula rodona "Los municipios y la gestión de los residuos: eficiencia y servicio público", conjuntament amb la Garbiker-Diputación Floral de Bizkaia, el Ayuntamiento de Madrid, l'Ajuntament de Barcelona i Ecoembes per reflexionar sobre les bones pràctiques de la gestió de residus urbans en el món local i del seu futur a nivell estatal.
La Mancomunitat Intermunicipal del Cardener incorpora nova màquina a la flota del servei municipal de neteja viària
La Mancomunitat Intermunicipal del Cardener, formada pels municipis de Sant Joan de Vilatorrada, Súria, Callús, Sant Salvador de Guardiola, Santpedor i Castellnou de Bages, ha incorporat una nova màquina d'escombrar a la flota municipal de vehicles de neteja viària.
L'adquisició d'aquest nou vehicle permetrà augmentar la mecanització del servei de neteja viària en els municipis en els quals es presta el servei, ja que es tracta d'una màquina de petit format que permetrà circular i netejar mecànicament espais que actualment es feien de forma manual.
Aquesta acció, emmarcada dins l'acord marc de subministrament de maquinària tècnica de la Central de Compres de l'Associació Catalana de Municipis, ha estat finançada amb el suport de la Diputació de Barcelona i el Pla Únic d'Obres i Serveis (PUOSC) del Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge de la Generalitat de Catalunya. Així s'ha iniciat la primera actuació de substitució de la flota de vehicles municipals d'aquesta Mancomunitat per a l'acompliment de l'objectiu intern d'eficiència en el servei, el qual preveu completar-se a finals d'any amb la incorporació d'un nou vehicle de característiques similars.
Let's Clean Europe
Let's Clean Up Europe és una acció comuna a tot Europa per conscienciar sobre la quantitat de residus que llencem de forma incontrolada a la natura i promoure la recollida d'aquests residus abocats il·legalment als boscos, platges, marges de rius, etc. Enguany, la campanya va tenir lloc el 6,7 i 8 de maig de 2016. Des de la Mancomunitat Intermunicipal del Cardener es van organitzar 3 activitats vinculades a la redescoberta del riu Cardener i a la seva neteja als municipis de Súria, Callús i Sant Joan de Vilatorrada
El divendres 6 es va programar l'activitat "Descobrim el riu i fem neteja a Callús", una activitat guiada amb l'Escola Joventut seguint l'itinerari de Riera de Vallverd al Bosc del Filador. A causa de la pluja, l'activitat va posposar-se pel 27 de maig, quan amb l'ajut de la cinquantena d'alumnes de 5e i 6e de l'escola, es va aconseguir treure 8 sacs de brossa i altres residus dels marges del riu.
El dissabte 7 va poder realitzar-se a Súria l'activitat "Cuidem el riu a Súria". Una jornada festiva de descoberta i neteja del riu Cardener. Amb la participació d'una desena de voluntaris, entre adults i nens, es va poder recollir cinc sacs d'envasos i material de rebuig, dos pneumàtics, tubs de plàstic, runa i altres deixalles. La pluja intermitent de migdia va impedir arribar a altres punts amb petits abocaments de runa.
L'activitat programada pel matí del diumenge dia 8 a Sant Joan de Vilatorrada va ser una plantada d'arbres de ribera a la zona del Passeig del Riu i una neteja de la llera dreta del Cardener. L'activitat va haver de ser anul·lada a causa de la pluja.
El reciclatge als nostres municipis
Gran part de la tasca de l'Agent Cívic de la Mancomunitat Intermunicipal del Cardener es centra en la supervisió de les zones de contenidors, així com en el control del bon ús i metodologia del ciutadà vers el reciclatge.
El reciclatge és un acte de gran importància per la societat, donat que primordialment suposa un control d'actuació per a poder tenir cura, eliminar i reutilitzar tant residus com objectes de diferent tipus, que d'una altra forma contribuirien a generar una infinita quantitat de deixalles, danyant de manera contínua el nostre planeta. Sumat a això també obtenim una altra categoria d'avantatges tals com l'estalvi d'energia i la lluita contra el canvi climàtic, la utilització de menys matèries primes, la fabricació de nous productes així com a la creació i manteniment de llocs de treball.
Afortunadament reciclar és una activitat quotidiana molt senzilla, en la que qualsevol membre de la família hi pot accedir, inclosos els més petits de la casa. Només amb aquets granets de sorra aportats dins d'una unitat familiar, es crea un exemple de responsabilitat social i cura del medi ambient.
En contrapartida, tot i que l'ésser humà és el primer responsable de produir una gran quantitat de residus, sembla ser que de vegades encara ens resistim a reciclar o no reciclem correctament, aconseguint d'aquesta forma perjudicar tant a nosaltres mateixos com al medi ambient.
Si som conscients d'això, amb el petit gest del reciclatge farem que les nostres generacions futures puguin gaudir d'un planeta verd i blau.
La gestió dels horts municipals de Callús
L'Ajuntament de Callús disposa de 68 parcel·les agrícoles d'entre 250m2 i 350m2 a la zona coneguda com "Les Aubes", les quals es cedeixen gratuïtament a la població per a la producció hortícola per autoconsum. Es tracta d'una iniciativa que va néixer amb els objectius de mantenir un espai agrícola i ambiental, i la voluntat d'ajudar a una seixantena de famílies del municipi a millorar la seva subsistència en temps de crisi, a banda de tots els avantatges socials que comporta el fet de treballar un hort entre veïns.
La gestió dels horts es realitza a través de la junta o comissió, participada per representants de cadascun dels 6 grups d'horts, per l'Ajuntament de Callús i per la Mancomunitat Intermunicipal del Cardener. Una de les primeres fites de la gestió en la present legislatura ha estat l'aprovació, aquest mes de març, del nou Reglament de règim d'ús dels horts urbans de propietat de l'Ajuntament, el qual incorpora alguns canvis que ja van ser comunicats i debatuts amb els hortolans en l'assemblea celebrada el 2 de febrer, i en la reunió de la nova junta elegida, la qual va tenir lloc 2 setmanes després. Tant el nou reglament com la gestió per part de l'Ajuntament en la vigent legislatura s'encamina a: ordenar les construccions, promoure l'eficiència energètica i en l'ús de l'aigua, fomentar l'agricultura ecològica, i fomentar el compostatge in-situ.
La Mancomunitat Intermunicipal del Cardener assisteix a l'Ajuntament de Callús en els aspectes tècnics de la gestió dels horts urbans, així com en tots els aspectes relacionats amb el medi ambient i l'entorn natural.
Curs de Manipulador de Productes fitosanitaris · Nivell bàsic
El 6 de maig va finalitzar el curs de Manipulador de Productes Fitosanitaris organitzat i finançat parcialment per l'Ajuntament de Callús. El curs ha tingut per objectiu donar resposta formativa als professionals del sector agrari que estan obligats a obtenir el carnet de manipulador i aplicador de productes fitosanitaris de nivell bàsic, i també ha tractat la pràctica de regulació de la maquinària de tractaments i l'examen final, obligatori per obtenir el carnet. Els destinataris han estat 30 agricultors i hortolans que usen productes fitosanitaris, i s'ha donat prioritat als residents a Callús.
Sant Salvador de Guardiola certifica energèticament els edificis de les escoles
Els edificis de les escoles del municipi de Sant Salvador de Guardiola han obtingut la seva certificació energètica i l'etiqueta que ho acredita, mitjançant els estudis fets des de Diputació de Barcelona.
Tant l'Escola Bressol les Dentetes com l'Escola Montserrat han obtingut una qualificació B. Els certificats també inclouen la propostes de millora per poder reduir la demanda energètica de l'edifici i pujar la qualificació energètica en properes certificacions.
El certificat energètic d'edificis és un document que descriu les característiques d'aquest des del punt de vista del consum d'energia i d'emissions de CO2, i que permet conèixer millor les característiques i el comportament energètic de l'edifici.
Aquesta certificació proporciona informació útil sobre el consum energètic per dissenyar mesures per fomentar l'estalvi d'energia i reduir així les emissions de CO2 associades. Els edificis es classifiquen dins d'una escala de set lletres, on la lletra G correspon a l'edifici menys eficient i la lletra A al més eficient segons el consum d'energia i les emissions de CO2 comparades amb un edifici base de similar tipologia i localització.
L'etiqueta d'eficiència energètica és el distintiu que assenyala el nivell de qualificació d'eficiència energètica obtinguda i que s'ha de situar en un lloc destacat i visible de l'edifici.
Sant Joan redefineix el concepte d'àrea de vorera en la recollida de residus
Des de la Regidoria de Gestió i Planificació dels Recursos i el Medi Ambient de l'Ajuntament de Sant Joan de Vilatorrada s'ha volgut fer un pas endavant en la gestió dels residus municipals, acostant els mitjans de recollida selectiva d'alguns residus minoritaris a la ciutadania.
L'únic punt actual de recollida de residus tals com les fustes, aparells elèctrics, voluminosos o similars és la deixalleria municipal o el servei de recollida de voluminosos. Amb la incorporació d'aquesta nova àrea, ubicada a la zona del pàrquing del costat del Parc Catalunya, es pretén acostar els punts de recollida d'aquests tipus de residus a aquelles persones que per motius diversos no puguin utilitzar els circuits existents fins l'actualitat, amb l'objectiu d'evitar l'abocament de residus de voluminosos al municipi i d'augmentar la recollida selectiva de la població.
Es tracta d'una iniciativa pilot per valorar l'eficàcia i resultats en el servei, i que, un cop vista l'evolució, es preveu aplicar a d'altres punts del municipi.
Campanya d’identificació de gossos i millora de la gestió d’animals de companyia a Súria
La Mancomunitat Intermunicipal del Cardener i l'Ajuntament de Súria han coordinat, durant els mesos de març i abril una campanya per fomentar la identificació i el registre d'animals de companyia i conscienciar a la població sobre el compliment de l'Ordenança municipal de protecció, control i tinença d'animals al municipi de Súria. La Policia Local de Súria va realitzar un total de 200 controls a gossos; mentre que l'Agent Cívic ha realitzat tasques informatives sobre la necessitat de recollir els excrements dels gossos, portar lligats els animals, censar-los i implantar-los el xip. En els controls s'ha detectat que el 46,5% dels gossos controlats no estaven censats, tot i disposar de xip. Un altre 35,5% estaven censats i amb xip, mentre que el 18,0% de gossos controlats ni estaven censats ni portaven xip.
Jornada tècnica sobre gestió d'animals de companyia
Membres de la Policia Local, de la Brigada Municipal d'Obres i Serveis, i dels Agents Rurals van participar en una jornada tècnica sobre la responsabilitat de les administracions públiques en la gestió d'animals de companyia abandonats, perduts o ensalvatgits.
La jornada tècnica va tenir lloc recentment a Súria, amb activitats en el saló de sessions de la Casa de la Vila i en les pistes de l'escorxador, on es va dur a terme casos pràctics amb gossos. L'organització va anar a càrrec de la Mancomunitat Intermunicipal del Cardener, l'Ajuntament de Súria i el cos d'Agents Rurals, amb la col·laboració de l'associació Olescan.