Butlletí 8- Juny-octubre 2016

La Mancomunitat, conjuntament amb els ajuntaments de Súria, Callús, Sant Joan de Vilatorrada, Sant Salvador de Guardiola, Castellnou del Bages, Santpedor i l'Ajuntament de Sant Fruitós de Bages han sumat esforços per posar en funcionament l'activitat Ecorail


El passat 3 de juliol es va obrir al públic l'activitat Ecorail, una proposta de turisme actiu pensada per a totes les edats i públic en general, consistent en viure l'experiència de pedalar sobre les vies del tren en uns vehicles innovadors i únics.

Aquest producte turístic té un recorregut d'aproximadament 7 km distribuïts al llarg dels termes municipals de Callús, Sant Joan de Vilatorrada i Sant Fruitós de Bages.

El viatge es realitza els diumenges i festius amb l'acompanyament de dos guies, s'inicia a Callús arriba al Mas de Sant Iscle i torna a Callús. Es pot fer amb dues modalitats de vehicle: el ciclorail, unes bicicletes que es desplacen sobre la via del tren amb l'impuls del pedaleig, i el trenpat, uns trenets pensats per a totes les edats. Disposem d'un total de 30 places (10 places de ciclorail i 20 places de tren) que es poden adquirir a través de la pàgina: www.ecorail.cat.

La Mancomunitat ha estat treballant en l'elaboració de paquets turístics i des del mes de setembre ha incorporat a la seva oferta el paquet ECORAIL+ Visita guiada al celler del Mas de Sant Iscle. Aquesta activitat conjunta comença a Callús amb un trajecte Ecorail que arriba fins al Mas, on les persones usuàries podran realitzar una visita a les instal·lacions del celler de la mà d'un guia que els explicarà el procés d'elaboració del vi i els convidarà a un tast de vi de producció pròpia. Finalment, es torna a Callús mitjançant els vehicles Ecorail.

Aquest projecte ha estat possible gràcies a la col·laboració i el suport de la Diputació de Barcelona, el Consell Comarcal del Bages, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, Restaurant El Grill, el Mas de Sant Iscle, Decathlon, el Museu del Ferrocarril de Catalunya Vilanova i la Geltrú, ICL Iberia i Oli Migjorn.

La Mancomunitat impulsa un sistema pioner per eliminar els excrements de gossos de la via pública


Els municipis de Sant Joan de Vilatorrada, Súria i Callús impulsaran a través de la Mancomunitat del Cardener un sistema per solventar la problemàtica d'higiene i salubritat que representen els excrements d'animals a la via pública.

Sota l'empara del Text refós de la Llei de protecció dels animals i les ordenances municipals corresponents, en el moment de censar els animals de companyia (gossos) els seus propietaris hauran de presentar el perfil genètic d'aquests amb l'objectiu d'identificar, de forma eficaç i inviolable, la identitat del individus.

Aquesta informació, que s'obté d'una simple analítica de sang, millorarà el sistema d'identificació dels animals en cas d'abandonament o maltractament, a la vegada que permetrà correlacionar els excrements dipositats a la via pública amb l'individu que els ha generat.

Amb l'objectiu d'evitar costos innecessaris tant als propietaris dels gossos que actualment ja es troben censats com d'aquells que encara no ho estan, els Ajuntaments realitzaran una campanya d'obtenció gratuïta del genotip, durant el termini de la qual seran les administracions les que carregaran amb el total de les despeses d'implementació de la iniciativa.

L'objectiu final de la iniciativa és que, amb tota la cabanya de gossos genotipada es pugui identificar la procedència dels excrements dipositats als nostres carrers, emprenent les mesures correctores necessàries perquè mica a mica es vagin reduint i deixin de ser un problema de salubritat per als vianants. Així mateix, i més important encara, també permetrà identificar, de forma fidedigna i inalterable, els propietaris dels gossos abandonats o amb indicis de maltractament, fet que permetrà imposar-los les sancions corresponents per caminar cap a l'erradicació definitiva d'aquestes conductes.

L'Agent Cívic de la MIC va realitzar una ponència al marc d'una Jornada Tècnica sobre la figura del cos a la localitat de Vic


El passat 18 de novembre, a la Sala Coll Bardolet de l'edifici "El Sucre" de la ciutat de Vic, va tenir lloc la Jornada Tècnica "Present i futur de la figura de l'agent cívic a l'administració local catalana".

La jornada va comptar amb l'assistència del Cap d'Interior de la Catalunya Central, Hble. Sr. Eduard Freixedes, i es van oferir conferències i presentació d'experiències amb agents cívics dels consistoris de Barcelona, Girona i Viladecans i de la Mancomunitat Inter municipal del Cardener, entre d'altres personalitats.

Durant l'acte es va presentar el nou web municipal Veïnat+ i es va celebrar un debat entre totes les persones assistents.

A continuació s'adjunta la noticia de la jornada publicada a la web de l'ajuntament de Vic:

Accés a la noticia completa

Sant Salvador de Guardiola redueix en un 23% les emissions de CO2


Sant Salvador de Guardiola ha aconseguit reduir el 23% les emissions de CO2 respecte a les emissions de l'any 2005. Això ha estat possible, gràcies al compliment de diverses de les 43 actuacions que es van establir l'any 2009, quan el municipi es va adherir al Pacte d'alcaldes i alcaldesses i es va redactar el Pla d'Acció d'Energia Sostenible (PAES).

Bàsicament hi ha ajudat la posta en funcionament de la xarxa de calor amb biomassa que ara mateix climatitza quatre equipaments municipals, així com la substitució dels llums de mercuri per nova il·luminació LED al Calvet, i la instal·lació de plaques fotovoltaiques per autoconsum per l'edifici de l'Ajuntament.

Des de l'Ajuntament es preveu continuar treballant per anar reduint les emissions de CO2. Per l'any que ve es preveu adaptar-se al Nou Pacte d'Alcaldes pel Clima i l'Energia amb un nou compromís de reducció d'un 40% les emissions per l'any 2030 i la inclusió de l'adaptació al canvi climàtic. En aquest sentit, serà necessari fer una revisió del document PAES i incorporar noves actuacions que permetin assolir els nous objectius.

Sant Joan de Vilatorrada posa en marca el nou Punt Verd urbà


Des de l'estiu, el nou punt verd urbà a Sant Joan de Vilatorrada està funcionant en fase de proves. Aquesta nova àrea acosta la recollida selectiva de fraccions que fins la data només es podien gestionar a través de la deixalleria municipal, com són les fustes o els residus d'aparells elèctrics i electrònics, o setmanalment, com és el cas dels residus voluminosos. A més, el dimensionament de l'àrea ha permès reduir altres contenidors de les proximitats.

Sant Joan segueix comptant amb el servei de deixalleria mòbil i de deixalleria fixa (al Pla dels Vinyats), però aquest punt esdevé una zona amb horari ininterromput i amb ubicació fixa i accessible sense vehicle, i en una zona cèntrica.

En breu, el punt verd preveu augmentar el nombre de fraccions de recollida i millorar-ne la senyalització i la integració amb l'entorn immediat, el qual té un fàcil accés tant a peu com en vehicle privat.

D'aquesta manera, Sant Joan de Vilatorrada s'apunta a la tendència actual de facilitar la separació de residus en origen i facilitar-ne el seu reciclatge per part dels consistoris municipals. Iniciatives similars s'estan duent a terme en ciutats com Sabadell, amb deixalleries urbanes, o Santa Cruz de Tenerife, amb petits punts verds a peu de vorera, o la mateixa ciutat de Barcelona, amb les deixalleries de barri. De fet, es tracta d'un model àmpliament implantat al Regne Unit, amb els Neighbourhood Recycling Points.

Súria celebra la setmana de la mobilitat sostenible i segura amb novetats i una bona participació


Un any més, Súria es va apuntar a la promoció de la mobilitat sostenible amb un conjunt d'activitats entre el 19 i el 24 de setembre, amb els objectius de promoure els desplaçaments a peu cap a les escoles, el transport públic i els mitjans de transport respectuosos amb el medi ambient.

La setmana va arrencar amb la pintada dels camins escolars de mans dels alumnes de les escoles Francesc Macià, Mare de Déu de Montserrat i Fedac-Súria, un recorregut segur marcat amb pintura a voreres i passos de vianants per a que els infants facin el camí a peu cap a les escoles.

El mateix dia, nombrosos cartells realitzats amb material reciclat es van col·locar a escoles i punts estratègics del poble senyalitzant diferents recorreguts i l'estalvi econòmic i d'emissions de CO2 que suposa la seva realització a peu o en bicicleta. Els cartells van ser també treballats la setmana anterior per alguns cursos de les escoles, com a recurs pedagògic.

L'Ecopeu, símbol de la Setmana des de 2014, va ser de nou protagonista el dijous, dia Europeu "sense cotxes". Aquest peculiar vehicle, fet de cartó reutilitzat i decorat la setmana anterior a cadascuna de les 3 escoles del poble, va permetre a escolars de diferents edats anar a l'escola d'una forma diferent, acompanyats de voluntaris del Consell Municipal de la Gent Gran i escoltats per la Policia Local de Súria, que va desviar el trànsit al seu pas. Enguany, van ser 3 trenets els que van fer diferents recorreguts i parades per tot el poble i fins a les escoles.

La Guagua, nom popular del bus urbà de Súria, va viure una nova jornada promocional amb viatges gratuïts durant tot el dia.

La cloenda de la setmana va tenir com a protagonista la bicicleta. Les activitats del Dia de la Bicicleta es van centrar en la plaça de Sant Joan, que va acollir durant el matí un servei de revisió de vehicles (ITV), una exposició de fotografies de les penyes ciclistes del poble i de bicicletes de diferents èpoques i, durant la tarda, dos circuits de circulació. La plaça també va ser punt de sortida i arribada d'una pedalada que va passar per diferents barris de la vila.

Els participants en la pedalada van rebre una targeta identificativa de vehicle sostenible per posar a la bicicleta, amb la imatge identificativa d'aquesta edició de la Setmana de la Mobilitat.

La Setmana de la Mobilitat Sostenible i Segura a Súria ha estat organitzada per les àrees de Medi Ambient i de Via Pública i Seguretat Ciutadana de l'Ajuntament, amb el suport del Consell Municipal de la Gent Gran, dels centres d'ensenyament de la vila i de la Mancomunitat Intermunicipal del Cardener. Les activitats del Dia de la Bicicleta també van comptar amb la col·laboració de la Unió Ciclista Mig-Món, el grup Anxovaires BTT Súria Bages, la colla ciclista Culenrera i l'establiment Més Pedals.

Callús inicia el procés de millora en la recollida de residus urbans


L'Ajuntament de Callús està estudiant una millora de la recollida selectiva de residus al municipi, després de valorar els resultats dels últims anys i la tendència en altres municipis propers i de la resta de Catalunya.

L'any 2015, cada habitant de Callús va dipositar 323Kg de residus als contenidors ubicats al poble, dels quals un 32% es va recollir selectivament, és a dir, en els contenidors groc (envasos lleugers), blau (paper/cartró), verd (vidre) i marró (orgànica), possibilitant d'aquesta manera el seu reciclatge.

El model de recollida al poble és el àmpliament implantat de 5 contenidors en vorera, amb algunes recollides especials com la roba o l'oli vegetal usat en alguns punts del poble, i amb el suport de la deixalleria mòbil per la recollida d'altres residus especials. Tot el dipositat al contenidor gris (rebuig) no es recicla i té com a destí final el dipòsit controlat de Bufalvent (Manresa). Es tracta d'uns 220kg de residus per habitant i any.

Dintre del grup de municipis propers amb aquest model de recollida, Callús presenta un índex de recollida selectiva força elevat; tanmateix, altres models com la recollida porta a porta dupliquen o tripliquen fàcilment el nivell de reciclatge. Val a dir que el nivell de recollida selectiva del municipi es troba per sota de les mitjanes catalana (38,9%) i del Bages i la Catalunya Central, que superen el 40%.

Resulta una molt bona notícia el fet que la generació de residus per habitant ha marcat el 2015 un mínim des de 2007, malgrat la quantitat que se n'ha recollit selectivament es troba també en els nivells més baixos.

És per aquest motiu que l'Ajuntament de Callús, juntament amb la Mancomunitat Intermunicipal del Cardener (gestora de la recollida de matèria orgànica i rebuig) i el Consorci del Bages per la Gestió de Residus (gestors de la recollida d'envasos, vidre i paper/cartó), estan iniciant una revisió del model de recollida per tal d'optimitzar la situació i el tipus de contenidors en vorera, amb l'objectiu de facilitar la recollida selectiva al ciutadà i reduir la distància d'accés a aquests contenidors.

Tot aquest procés anirà acompanyat d'una nova campanya de sensibilització per tal que el ciutadà recordi de l'obligatorietat de separar els residus i dels avantatges econòmics i ambientals que suposa pel municipi i el ciutadà el reduir la producció de residus i millorar-ne els nivells de reciclatge.

Darrera actualització: 21.10.2019 | 12:24
Darrera actualització: 21.10.2019 | 12:24